„Soiuri rare” este denumirea unui mini-colecţii de trei vinuri, integrate prin expresie, complexitate şi tehnici de vinificare în gama Prestige.

Am punctat caracterul special al soiurilor care compun această subgamă oferindu-le ambalajul deosebit întrebuinţat până acum în exclusivitate pentru Tămâioasa roză. Colecţia cuprinde două soiuri – Marselan şi Viognier – care, în ciuda eforturilor podgorenilor români, nu au avut rezultate remarcabile în România, singurul pământ în care şi-au descoperit o a doua casă fiind cel al Segarcei.

Cel de-al treilea soi, deja consacrat, este bine-cunoscuta Tămâioasă roză, un strugure unicat, salvat în extremis în timpul replantărilor din 2005-2008 prin recoltarea de ochiuri de pe butuci vechi de un secol. Aceşti martori ai istoriei încă trăiesc şi rodesc, rodul lor contribuind la crearea experienţei indescriptibile a acestui vin.

ROZE / DEMIDULCE

Tămâioasă Roză

Un soi salvat de la extincţie, odată cu relansarea, după 2002, a podgoriei din Segarcea, a reuşit să îşi găsească recunoaşterea internaţională în doar câţiva ani de existenţă pe piaţă, cucerind Medalia de Aur la Challenge International du Vin, în Bordeaux, în 2012. Realizarea este cu atât mai mare cu cât juriul, cu o înclinaţie evidentă spre vinurile seci, a considerat acest vin demidulce demn de cea mai înaltă distincţie.

Aromele distinctive – de piersică bine coaptă, caise albe şi fructe roşii de pădure – construiesc un buchet delicat, dar puternic. În gust se regăsesc aceleași arome, însă finalul lasă în urmă o notă lungă de petale și dulceață de trandafiri.

ALB / SEC

Viognier

Alături de Chardonnay şi Pinot Gris, Viognier este unul dintre puţinele soiuri albe capabile să dea naştere unor vinuri seci de mare densitate. Este destul de rar întâlnit ca monocepage, chiar şi în zona sa de origine, Valea Rhône-ului, cea mai cunoscută expresie a sa fiind întâlnită în vinurile Condrieu. La Domeniul Coroanei Segarcea, Viognier-ul s-a bucurat de o aclimatizare aproape spontană şi a avut rezultate remarcabile încă de la primele recolte. Drept urmare, a fost utilizat în primii ani exclusiv pentru realizarea cupajelor superpremium Principesa Margareta alb şi Minima Moralia Sinceritate. Maturizarea viţei-de-vie şi recolta implicit mai mare ne-au permis ca, din recolta 2013, să păstrăm o parte din vin pentru gama Prestige.

Cu aciditatea şi taninurile perfect integrate, acest Viognier este rotund, dens şi prietenos, cu aromele provenite din interacţiunea cu lemnul prezente, dar relativ discrete, preferând să-şi scoată în evidenţă aromele native, de fructe albe, cârcei de viţă, ba chiar şi un pic de citrice (pomelo, grapefruit) în finalul lung şi proaspăt.

ROȘU / SEC

Marselan

Soi relativ nou, creat în 1961, dar impus ca soi valoros abia după 1985, Marselanul s-a născut din încrucişarea controlată a Cabernetului Sauvignon cu Grenache. După replantările din România din perioada 1997-2007, s-a experimentat aclimatizarea acestui soi în mai multe zone din sudul ţării, însă, cel puţin până în prezent, pământul şi clima Segarcei au fost singurele capabile să-i ofere un cămin bun. Recoltele de calitate remarcabilă din primii ani au permis crearea unui vin memorabil, Principesa Margareta roşu, primul Marselan 100% din România, a cărui participare la concursurile internaţionale a adus un bilanţ impresionant de medalii României. Anii de recoltă 2009 şi 2010 au adus, de asemenea, struguri importanţi pentru realizarea cupajelor Respect şi, respectiv, Dăruire din colecţia Minima Moralia.

În această variantă, neafectată de interacţiunea cu lemnul, caracteristicile strugurelui şi felul în care a fost influenţat de terroir se fac simţite deplin: fructe roşii şi negre, cu o atingere fermă de condimente, final lung şi prietenos, cu greutate, dar fără să renunţe la un spirit mai degrabă ludic.

Domeniul Coroanei Segarcea
Aveți peste 18 ani? | Are you over 18? Acest site se adresează doar persoanelor peste 18 ani. | This site is only for people over the age of 18