Povestea Domeniului Coroanei Segarcea

UN VIN PENTRU UN REGE

Domeniul Coroanei Segarcea funcționează ca exploatație viti-vinicolă din anul 1884, când terenul pe care se găsește astăzi plantația a fost ales de către Regele Carol I al României dintr-o suprafață de 184.000 ha ca cea mai propice zonă din România pentru cultura viței de vie.

Între 1906 – 1908, pe baza proiectului a doi arhitecți români, Iosif Exner și Jean Pompilian, s-a ridicat crama, sub coordonarea lui Ștefan Făgădău. A fost una dintre primele construcții din beton armat din România. Construită în formă de cruce greacă, aceasta folosea principiile vinificării gravitaționale și purta însemnele Coroanei: blazonul familiei regale și cununa de crini regali, care îi împodobeau intrarea. Edificiul vechii crame funcționează și astăzi, reprezentând centrul în jurul căruia a fost extinsă crama actuală. 

Foto: Blazonul familiei regale şi cununa de crini regali decorează intrarea în cramă

Datorită zonei propice pentru vie (Segarcea – ‘’pământ mult visat’’ în denumirea latinească – se află pe aceeași paralelă cu Piemonte și Bordeaux) și datorită tehnologiei culturii viței de vie și a elaborării vinurilor, produsele obținute la Domeniul Coroanei s-au constituit în cele mai prețioase și scumpe vinuri din România interbelică, fiind vinurile Casei Regale a României, vinuri medaliate și recunoscute la concursurile internaționale ale vremii.

De la inaugurare până în 1948, plantația de la Segarcea s-a aflat în administrarea Casei Regale a României.

După al II-lea război mondial până în 2002, crama și planția au intrat în proprietatea statului român, vinurile obținute aici fiind exclusiv păstrate pentru nomenclatura comunistă.

Din 2002, domeniul viticol și crama de la Segarcea au fost preluate de la statul român de către familia Anghel, actualii proprietari.

În luna septembrie 2010, Domeniul Coroanei Segarcea a devenit Furnizor Oficial al Casei Regale a României.  În cadrul ceremoniei care s-a desfășurat la cramă, Majestatea Sa Regele Mihai I, împreună cu Alteța Sa Regală Principesa Margareta au înmânat Brevetul de Furnizor Oficial al Casei Regale familiei Anghel.  

Foto: Majestatea sa Regele Mihai, Principesa Margareta de Romania şi familia Anghel la crama Domeniul Coroanei Segarcea.

Domeniul Coroanei Segarcea
Aveți peste 18 ani? | Are you over 18? Acest site se adresează doar persoanelor peste 18 ani. | This site is only for people over the age of 18