Vise despre cer la Domeniul Coroanei Segarcea
Vineri, 17 februarie 2023, Sala Regilor din Domeniul Coroanei Segarcea a găzduit vernisajul expoziției Zbor, care a reunit 27 de pictori și sculptori ai filialei Craiova a Uniunii Artiștilor Plastici. Așa ar suna, în cuvinte seci, un eveniment care a reunit câteva dintre cele mai frumoase expresii ale sufletului oltenesc, într-o încercare a de onora Săptămâna Brâncuși așa cum se cuvine. Dar, credem noi, a fost mult mai mult. Și, cu siguranță, este începutul unei povești care abia începe să se scrie.
Mai întâi, în urmă cu ceva vreme, am descoperit o tânără cu un talent extraordinar, Ștefania Amalia Stancu, prea ocupată cu viața de zi cu zi pentru a se gândi măcar că ar putea avea vreodată o expoziție proprie. Și așa a încolțit ideea. Apoi, ne-am amintit de Săptămâna Brâncuși și de prietenii de la Muzeul de Artă Craiova, de evenimentele de până acum (inclusiv un simpozion despre care puteți citi aici) și de dorințele noastre mai vechi, de a ne bucura de crama Domeniului Coroanei împreună cu toți prietenii.
Neîntâmplător, pentru a ne sprijini în efortul curatorial, ni s-a alăturat în acest demers Fluerașu Ioana. Și am fi dorit să fie și câteva dintre lucrările sale prezente în expoziție. Apoi, au auzit și alți artiști că ne pregătim de o expoziție și, brusc, au început să ne fie oferite picturi și sculpturi de la tot mai mulți artiști ai Olteniei. Un entuziasm greu de descris; tablou al unei efervescențe culturale care l-ar fi bucurat, fără îndoială, pe marele Brâncuși. La final, nu mai puțin de 27 de artiști au înconjurat, cu dragoste și cu inspirație, lucrările Ștefaniei Stancu. Sala Regilor s-a dovedit neîncăpătoare; expoziția a prins o viață de sine stătătoare și s-a revărsat în camerele și holurile conexe, printre lucrările deja existente.
Cu doar câteva zile înainte de inaugurare, privind la tablourile și obiectele înșirate cu noima și sensul descoperit de Ioana, numele expoziției a venit de la sine – Zbor. Un vis împlinit de-al lui Brâncuși, cel care voia să captureze în sine nu pasărea, ci zborul – pentru că așa ne-am simțit, de parcă o emoție nepământeană ne-ar fi desprins de prea-iubitul pământ și ne-ar fi propulsat, pentru o vreme, într-un loc nou, într-o lume populată de emoție. O sumă de vise despre Cer.
Vineri, la vernisaj, ne propusesem să onorăm adunarea cu vinul Sărut, cel cu eticheta inspirată din opera maestrului, însă ceea ce ne dăruiseră era atât de prețios și de mult, încât Onoare și Recunoștință nu aveau cum să lipsească. Nici Tămâioasa roză, strugurele care deține monopolul asupra discursurilor despre dragoste, renaștere și bucurie.
Vom avea expoziția deschisă până în martie. Veniți să vă bucurați de ea, așa cum ne-am bucurat și noi, alături de prietenii noștri!