Vreme de condimente in vin!

ian. 14, 2021

Punguța cu trei litri (sau 5 cinci, cum v-o plăcea)

Mai simplu de atât nu se poate: apeși un pic pe bucata de carton delimitata de linia perforată, tragi afară „robinetul”, prinzi țuguiul între arătător și mijlociu (ca să ai țintă) și apeși cu degetul mare pe singurul buton care te mai desparte de relaxarea de seară.

Deși este considerat încă un ambalaj atipic (la noi, cel puțin) bag-in-box-ul și-a luat avânt în ultimii ani, atât datorită sprijinului militanților ecologiști, cât și pentru faptul că este, pur și simplu, foarte comod. În Franța, o cutie de vin roze în frigider, pe timp de vară, este o obligație morală pentru orice locuință. În epicentrul fițelor, în Manhattan, restaurante care servesc burgeri de 100 de dolari au în meniu și vinuri „la pungă”. În Italia, guvernul permite utilizarea însemnului de calitate DOCG (denumire de origine controlată și garantată) și pentru vinuri ambalate în bag-in-box. La noi, pare-se, acest tip de ambalaj a devenit prima opțiune pentru picnicuri. Practic, în cutiile pătrățoase poate fi găsit vin de orice calitate, la orice preț. Deocamdată prin alte țări dar, așa cum ne-am obișnuit, orice este azi la modă în Vest, ajunge și pe plaiurile noastre, mai devreme sau mai târziu. Viitorul este previzibil, iar vinul la pungă este parte din el. De ce?

– Vinul bag-in-box este bun pentru moderație, deși este oarecum contraintuitiv – de ce să bei mai puțin, dacă ai cumpărat mai mult? Pentru că, de obicei, când deschizi o sticlă, o și termini. Și, deseori, bine faci, pentru că altfel se oxidează (dacă nu ai pompă de vin și dopuri cu supapă, cel puțin). Din BiB-ul din frigider poți să torni un pahar sau două și să-l lași liniștit acolo. Nimeni nu deschide o cutie de vin cu gândul s-o termine în aceeași seară.

– Vinul din cutie nu se oxidează – cei mai mulți producători de asemenea ambalaje recomandă, totuși, ca vinul să fie consumat în 20-30 de zile, începând de când a fost turnat primul pahar.

– Vinul nu este afectat de lumină. Dacă ții cutia pe un raft, în loc să o pui în frigider (deși nu este recomandat), lumina nu va deteriora vinul.

– Cutia de vin este bună pentru mediu: amprenta de carbon este de opt ori mai mică în cazul acestui ambalaj, față de sticla tradițională. De la transport la reciclare, totul este mai ecologic.

– Este comod de cumpărat, transportat și depozitat – în frigider, o cutie de 5 litri de vin ocupă mult mai puțin spațiu decât echivalentul îmbuteliat tradițional (7 sticle).

– Te scutește de timpul pierdut la raft, rătăcit printre atâte etichete. Când ai luat o cutie de vin, câteva zile știi că nu mai trebuie să-ți bați capul cu alte alegeri.

– Raportul calitate / preț este excelent.

– Nu contează câți vecini simt mirosul de vin fiert și se invită singuri la o cană, la tine în bucătărie, e vin suficient!

– Este ideal pentru vin fiert iarna și pentru picnic-uri vara. Dacă nu ai urmărit pagina noastră de Facebook (îți recomandăm să o faci!), la ora la care publicăm aceste rânduri, podgoria este acoperită de zăpadă, iar nouă ni s-a făcut poftă de o cană fierbinte de vin. Exisă multe rețete, însă pentru BiB-ul nostru noi sugerăm:

– un litru de vin,

– două cuișoare,

– o jumătate de linguriță de scorțișoară,

– o jumătate de măr tăiat felii sau cubulețe,

– două felii de portocală despielițate sau tăiate cubulețe,

– jumătate de floare de anason stelat (opțional),

– zahăr după gust (două linguri, adică 15-20 de grame ar trebui să fie mai mult decât suficient).

Poftă bună!

Domeniul Coroanei Segarcea
Aveți peste 18 ani? | Are you over 18? Acest site se adresează doar persoanelor peste 18 ani. | This site is only for people over the age of 18