Marselan, erou din întâmplare

nov. 14, 2020

În anii ‘60, francezii încrucișau două soiuri consacrate, Cabernet Sauvignon și Grenache, cercetătorii urmărind să creeze un strugure care să dea vin mult și de calitate medie. Au obținut însă un strugure pentru vinuri de excepție, dar nu în cantități mari. 

Noul soi, numit Marselan, a rămas în umbră până spre sfârșitul anilor ‘80, când explozia comerțului internațional și creșterea cererii pentru vinuri de calitate l-au readus în atenția podgorenilor.

În Segarcea, la un pic mai mult de 2.000 de kilometri de locul său de naștere, Marselan-ul și-a găsit o a doua casă. Și nu, nu este o licență poetică: încă de la primele roade, vinurile născute din acest strugure au fost atât de speciale încât le-am folosit doar pentru colecțiile în ediții limitate. Prima ediție a vinului roșu Principesa Margareta, un Marselan 100%, maturat timp de 18 luni în butoaie de stejar, a fost exemplul clar de forță al forței acestui soi, deși plantația abia împlinise 5 ani. De atunci încoace, toate reeditările acestui vin, lansate doar în ani excepționali, s-au acoperit de medalii în toate colțurile lumii.

Mai târziu, când via a început să-și trăiască din plin adolescența și să facă primii pași spre maturitate, am separat producția de pe cele 10 hectare de Marselan între parcelele de pe coama dealului, care primesc cel mai mult soare și care drenează primele apa de ploaie, și le-am păstrat pe acestea pentru vinul dedicat colecțiilor Principesa Margareta și Minima Moralia (unde îl găsiți în asamblajele Dăruire și Respect). 

Pe măsură ce și restul parcelelor plantate au ajuns să producă stugurii pe care ni-i doream, am vrut să arătăm lumii chipul „nefardat” al acestui minunat soi. Așa s-a născut Marselan Prestige, în sub-gama Soiuri Rare, singurul vin roșu premium produs de Domeniul Coroanei Segarcea care nu are nu are nici un pic de contact cu lemnul de stejar. A rezultat un vin tânăr, impetuos, cu arome explozive de mure, coacăze, zmeură, căpșuni, cu ușoare note picante care îl fac plăcut și ușor de băut. Un vin de zi cu zi, vesel și jucăuș, care și-a găsit echilibrul perfect între complexitate și simplitate, ca un profesor bun, care explică atât de bine o lecție grea, încât înțelegi totul, imediat.

Domeniul Coroanei Segarcea
Aveți peste 18 ani? | Are you over 18? Acest site se adresează doar persoanelor peste 18 ani. | This site is only for people over the age of 18