Manual vs. mecanic. Controverse și fapte

aug. 27, 2020

Recoltarea mecanica avea, până în urmă cu 20 de ani, o reputație nefericită. De la culesul tuturor strugurilor, fără discriminare, până la resturile de frunze și chiar de coarde ajunse împreună cu strugurii la deschiorchinare, erau de luat în considerare o seamă de dezavantaje posibile atunci când se recurgea la culegea strugurilor cu combine, toate aceste „ingrediente” nedorite afectând gustul mustului.

cules mecanic noaptea
Astazi, însă, tehnologia a avansat suficient de mult încât sa poată fi executate reglaje extrem de fine, astfel încât culesul se face, practic, bob cu bob, fiind alese doar boabele ajunse la exact nivelul de maturitate dorit de către oenolog. Un reglaj bine făcut asigură nerecoltarea boabelor afectate de putregai sau a boabelor prea verzi, cu un conținut insuficient de zaharuri. 

Un alt reproș făcut culesului mecanic este acela că s-ar forma must in timpul adunării boabelor în benă, ceea ce ar conduce (prin oxidare sau oțetire) la afectarea strugurilor și, implicit, a mustului din presă. Din nou, este vorba de tipul de tehnologie folosit. Cele două combine folosite la Domeniul Coroanei Segarcea adună 5 tone de boabe în jumătate de oră, iar acestea ajung apoi la cramă în doar câteva minute, timp insuficient pentru must să se oxideze sau să se oțetească. În schimb, la culesul manual, chiar și cu lădițe, procurarea unei cantități egale ar dura minim trei ore (chiar și mai mult pe timp de noapte), iar orice must (care este inevitabil), chiar dacă ar fi vorba de o cantitate semnificativ mai mică, ar fi deja oxidat până când strugurii ajung la cramă.

Însă avantajul copleșitor al tehnologiei nu este dat doar de viteză, ci mai ales de faptul că, reglajele fiind odată făcute, se poate culege pe timp de noapte, ceea ce reprezintă un element fundamental pentru păstrarea intactă a aromelor de la cules până la presare. Culeși pe timp de zi, strugurii pot pierde până la 25% din compușii aromatici doar pentru că au petrecut prea mult timp în lădițe / bene. Mai mult, eroarea umană la culesul pe timp de noapte intervine mult mai des decât în cazul mașinilor – uneori nu trebuie distins decât între nuanțe subtile de verde sau de galben, lucru dificil la lumina lanternelor sau a reflectoarelor. În fine, cu pierderea pe scară largă a forței de muncă în agricultură, chiar dacă am găsi suficiente resurse pentru culesul dimineața și seara (pentru a evita orele fierbinți, în care, cum scriam mai sus, se pierd arome), găsitul oamenilor pentru muncă pe timp de noapte este de-a dreptul imposibil.

combina cules struguri Evident, tehnologia este un răspuns pentru absolut toate situațiile. La Domeniul Coroanei Segarcea am descoperit, după aproape 20 de ani de muncă încontinuu, că rețeta ideală constă în utilizarea oamenilor acolo unde este nevoie și completarea muncii lor cu cea a mașinilor.

De exemplu, la unele soiuri am avut în mai mulți ani aguridă – al doilea strugure al anului, care poate ajunge foarte asemănător cu primii struguri, dar nu ajung niciodată la aceeași calitate și la aceeași concentrație de zaharuri cu strugurii normali. Agurida se taie și se lasă pe pământ manual, laolaltă cu alți struguri copți insuficient, cu câteva zile înainte de recoltare, astfel încât să nu existe nici un risc ca aceștia să ajungă în must.

Evident, la unele soiuri sau pentru unele vinuri speciale, recoltarea nu poate fi făcută decât manual. Un exemplu simplu sunt strugurii de Tămâioasă roză pentru vinul demidulce, care sunt culeși atunci când încep să se stafidească. Dat fiind că nu toți strugurii ajung la aceeași maturitate în exact același timp, aceste parcele sunt parcurse de mai multe ori (de obicei trei ori), și doar strugurii ajunși la stafidire sunt culeși manual.

În concluzie, culesul manual poate fi, în anumite condiții – noapte, profesionalism, forță de muncă mare – soluția de dorit, mai ales pentru suprafețe mici, unde strugurii care trebuie culeși pot fi chiar însemnați din timpul zilei. La suprafețe mai mari însă, culesul mecanic pe timp de noapte are mult mai multe avantaje decât dezavantaje. Însă doar atunci când se investește în tehnologie fără rețineri, fără căutat opțiunea mai ieftină și doar întrebuințând această tehnologie cu gândul la vinuri de calitate. Altfel, da, cei care se tem de crengi și frunze ajunse în presă, au dreptate…

Domeniul Coroanei Segarcea
Aveți peste 18 ani? | Are you over 18? Acest site se adresează doar persoanelor peste 18 ani. | This site is only for people over the age of 18